top of page
Facebook Event
  • Facebook

Europese dag en actieweek  

voor de erkenning van ecocide.  

20-25 maart 2022. 

Waarom moeten we mobiliseren voor de erkenning van ecocide?  

 

Massale ontbossing, olielozingen, bodem- en watervervuiling, diepzeemijnbouw, radioactieve besmetting... We hebben allemaal deze beelden van vernietiging in ons hoofd.

 

Deze ecociden , die al tientallen jaren herhaaldelijk worden gepleegd, hebben geleid tot de klimaat- en ecologische noodsituatie waarmee we vandaag worden geconfronteerd.

 

In de 21e eeuw zijn deze vernietigingen echter nog steeds wettelijk toegestaan !

 

Degenen die verantwoordelijk zijn voor ecocide stellen zich alleen bloot aan civielrechtelijke sancties (boetes) en zetten hun activiteiten voort alsof er niets is gebeurd. Als ecocide echter als misdrijf zou worden erkend in onze rechtssystemen (internationaal, Europees en nationaal recht), zou het een extra instrument zijn om de vernietiging van de natuur te stoppen en besluitvormers af te schrikken en te straffen .  

 

Het is tijd om de nationale, Europese en internationale regels te veranderen en ons gemeenschappelijke huis, de aarde, te beschermen!

 

We kunnen niet vertrouwen op vrijblijvende afspraken van overheden en bedrijven, zoals die van de COP. 

Twitter-FR-JournéeEuropéenne.png

Waarom nu ?

 

Omdat de Europese Unie momenteel haar milieustrafrecht herziet en dit een unieke kans is om ecocide te erkennen in het Europese recht.

Wij burgers moeten druk blijven uitoefenen op de Europese instellingen om ecocide te erkennen en het leven te beschermen. 

Doe met ons mee !

 

Samen willen we laten zien dat de erkenning van ecocide een steeds populairdere en noodzakelijkere eis is om de toekomst van het leven op aarde te beschermen.

 

Doe mee met de mobilisatie en laten we druk uitoefenen op de Europese Unie zodat ecocide erkend wordt in de Europese wetgeving!

 

EUROPESE ACTIEDAG - Zondag 20 maart

België   in Brussel: Wandeling om 12u30, vertrek vanaf Place du Luxembourg. Meer informatie: https://fb.me/e/57Uk3lIC8

 

België  in BRUSSEL - Fototentoonstelling van 21 tot 25 maart - 18-22 uur Georganiseerd door Espirito Mundo, 227 avenue de la Couronne (Bat H, kamer 203) Groeten Engagés: ecologisch activisme in de kijker. Meer informaties.  

 

Nederland  in AMSTERDAM: 13.30 uur, verdiepende middag "Stop Ecocide One on One" met diverse sprekers, georganiseerd door Stop Ecocide NL, bij Brouwerij Poesiat & Kater (Polderweg 648). Meer informatie.

 

Frankrijk  in PARIJS: Conferentie 15.00 uur, in La Base (31 rue Bichat), georganiseerd door Notre Affaire à Tous met Stop Ecocide France. Breng daarna je borden en spandoeken mee voor een groepsfoto op Place de la République.

 

Spanje  in MADRID: Sit-in 18.00 uur, voor de vertegenwoordiging van de Europese Commissie (Plaza de la Castellana, 46). Geïnitieerd door Stop Ecocidio España. Breng uw borden en spandoeken mee! Meer informaties.

 

Duitsland  in BREMEN: Vigilius met informatiestand, 11.00 - 16.00 uur op Marktplatz vor der Bürgerschaft. Georganiseerd door Stop Ecocide Deutschland

Duitsland  in BERLIJN: demonstratie 11 uur, Robert-Koch-Platz, als onderdeel van de wereldwijde klimaatstaking van Fridays for Future "Globaler Klimastreik in Berlijn - Stop Ecocide Deutschland geht auf die Straße". Breng uw borden en spandoeken mee.

 

IJsland naar Reykavik  : Conferentie 12.00 - 13.30 uur in het Kjarvalsstaðir museum. Georganiseerd door de Þingflokkur Pírata (Piratenpartij) met deelname van een parlementariër, een wetenschapper, een internationale advocaat en een leider van een milieu-ngo.​

 

Italië in ROME: Sit-in 15.00 uur, Piazza Venezia (kerk van San Marco), gevolgd door een evenement georganiseerd door Volt Europa op de 65e verjaardag van het Verdrag van Rome. Georganiseerd door Stop Ecocidio Italia. Breng uw borden en spandoeken mee!

We moedigen je aan om acties te organiseren in je regio (zie de mobilisatiekit ).

#StopEcocideEverywhere#RecognizeEcocideNow

Vijf manieren om mee te doen:

1. Ondersteun mobilisatie door publieksevenementen te organiseren (online of op straat). Zie mobilisatiekit: https://bit.ly/3HOE84y

2 . Ga met ons mee op Telegram : https://t.me/+NZseO63h2hViYTRk

 

3 . Deel het Facebook-evenementhttps://fb.me/e/57Uk3lIC8

 

4 . Post berichten over de mobilisatie op social media . Afbeeldingen zijn HIER beschikbaar

Voor teksten in andere talen, gelieve de mobilisatiekit te raadplegen.

 

Voorgesteld bericht op sociale media:

 

Laten we op 20 maart 2022 de handen ineen slaan om de Europese Unie te vragen #StopEcocideEverywhere . Voor het klimaat, de natuur en de mensheid moeten we een einde maken aan deze misdaden die de planeet vernietigen. Doe mee met de mobilisatie in Brussel en in heel Europa! 

👉 https://fb.me/e/57Uk3lIC8  

5 . Doe mee met de online bewustmakingscampagne voor ecocide :

 

Maak een foto met een #EndEcocideEverywhere-bord en deel uw verhaal over het beschermen van uw bos, uw rivier en uw gemeenschap - of een ecosysteem waarvan u weet dat het risico loopt op ecocide... en nodig mensen uit om mee te doen aan de mobilisatie!

Een evenement georganiseerd door:

Screenshot 2022-02-03 at 22.32.05.png
Screenshot 2022-02-07 at 15.27.28.png
WhatsApp Image 2021-09-24 at 17.20.01 (1).jpeg
RU.png

Programme à Bruxelles


AVERTISSEMENT :

Nous vous invitons à être prudent dans la façon dont vous utilisez le mot “écocide”.

L’écocide ne désigne que les dommages les plus graves causés à l’environnement. L’utiliser pour décrire tout type d’atteinte à l’environnement brouillerait le message de cette campagne: nous appelons l’Union européenne à reconnaître l’écocide dans le droit européen afin de poursuivre les crimes les plus graves qui ne sont toujours pas reconnus. Si vous voulez parler d’autres types de dommages (pollution à petite échelle, exploitation forestière illégale…), veuillez les désigner comme des “crimes environnementaux”.

bottom of page