WAT WE DOEN
Het is onze kerntaak om op zoveel mogelijk fronten steun te vergaren en mobiliseren om van ecocide een internationale misdaad te maken.
Met meer dan 10 jaar ervaring op dit gebied, werken we samen met diplomaten, politici, advocaten, bedrijfsleiders, NGO's, inheemse en religieuze groepen, influencers, wetenschappers, grassroots-campagnes, burgers en een breed netwerk van geallieerde groepen om dit te bereiken.
De route die we volgen is het wijzigen van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof (ICC), het enige wereldwijde mechanisme dat rechtstreeks toegang heeft tot de bestaande strafrechtsystemen van 123 lidstaten.
Lidstaten die de misdaad ratificeren moeten het opnemen in de nationale wetgeving, waardoor er een eenduidige wet over de grenzen heen ontstaat. Op deze manier kunnen de kostbare ecosystemen van de Aarde worden beschermd en in staat worden gesteld om te herstellen.
VOORTGANG:
In november 2020 werd het onafhankelijke expertisepanel voor de juridische definitie van ecocide bijeengeroepen door onze charitatieve Stop Ecocide Foundation naar aanleiding van een verzoek van geïnteresseerde Zweedse regeringspartijen. Het baanbrekende werk van het expertisepanel werd gelanceerd in juni 2021. Lees HIER de volledige kerntekst en de uitleg van de definitie.
In de volgende landen is, op regerings- of parlementair niveau, al interesse getoond via parlementaire moties, commissieresoluties, vragen, petities, initiatief- of wetsvoorstellen:
Bangladesh, Brazilië, Bolivia, België, Canada, Chili, Finland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, de Malediven, Mexico, Nederland, Portugal, Samoa, Schotland, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Vanuatu alsmede in het Europees Parlement de Noordse Raad en in de Interparlementaire-Unie.
Eilandstaat Vanuatu vraagt het Internationaal Strafhof om serieus te overwegen om ecocide als misdaad te erkennen.
Stop Ecocide International is de drijvende kracht achter de wereldwijd groeiende beweging om ecocide tot een misdaad te maken bij het Internationaal Strafhof (ICC).
Er zijn momenteel Stop Ecocide teams en gelieerde groepen in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje, Canada, Portugal, Zweden, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Cyprus, Australië, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Italië en Latijns Amerika, Zambia, België, Chili, Brazilië, Mauritius, Ghana & Kenia, de Verenigde Staten en meer dan 21.000 ingeschreven leden (Aardebeschermers).