top of page
se-belgium.jpg

Bescherm de “thuis van de jonge generaties”: de onderwijssector roept de Belgische regering op om de erkenning van ecocide als misdaad te ondersteunen.

Lettre ouverte

“ECOCIDE”

betekent letterlijk "ons huis doden".

 

Het woord beschrijft wat er op dit moment met de aarde gebeurt:

door de enorme schade aan en de vernietiging van het milieu en de levende wereld tijdens de laatste decennia is er een wereldwijde klimaat- en ecologische crisis ontstaan. En voorlopig komen zij die hiervoor verantwoordelijk zijn ermee weg.

De klimaat- en biodiversiteitscrisis is een kinderrechtencrisis. Door de uitbuiting van het milieu te normaliseren en de bestaande milieuregelgevingen niet na te leven wordt de toekomst van onze kinderen, onze jongeren en toekomstige generaties in gevaar gebracht. Van de 2,2 miljard kinderen op de wereld loopt de helft ernstig risico's die het gevolg zijn van de klimaatverandering, en deze situatie zal de komende decennia alleen maar erger worden.
 

Directeuren en leraren kunnen bijdragen tot een groter bewustzijn rond deze moeilijke realiteit bij leerlingen en studenten en hen opleiden om de levende wereld te beschermen en zo de trend keren waarin onze prachtige planeet wordt meegesleurd.

In de nationale wetgeving komt ecocide als misdaad weinig tot niet voor. Internationaal wordt het ook nog niet erkend. Daarom worden op dit ogenblik enkel boetes opgelegd aan zij die verantwoordelijk zijn voor gedrag dat als "ecocidaal" zou kunnen worden bestempeld - boetes die een geringe impact hebben op hun financiën. 

Als leden van de onderwijsgemeenschap roepen wij de Belgische regering dan ook op om de erkenning van ecocide als misdaad te steunen, zowel in de Belgische wetgeving als bij het Internationaal Strafhof en een positieve bijdrage te leveren aan het huidige wereldwijde proces om dit te bereiken.

Je kan het de open brief delen met andere organisaties, of via sociale media. Vergeet ons niet te taggen @StopEcocideBelgium en gebruik de hashtag #StopEcocideBelgium om meer mensen te bereiken.

 

Deze open brief is exclusief voor organisaties & verenigingen.

 

Voor de open brief aan bedrijven klik HIER.

Hartelijk dank!

Ontdek het pedagogisch dossier van de Europese Stichting voor het Recht van het Leven.

Screenshot 2023-04-28 at 15.06.39.png

Ontdek het ecocidedossier van de League for Education and Continuing Education. 

Screenshot 2023-05-10 at 22.54.52.png
bottom of page