top of page
Screenshot 2023-01-03 at 22.49.58.png

FAQs - Jouw rol en ondersteuning

Hier vind je de meest gestelde vragen aan Stop Ecocide International

Ik ondersteun al verschillende milieudoelen. Wat is het verschil met dit goede doel?
Stop Ecocide concurreert niet met andere goede doelen; we ondersteunen ze allemaal. Zodra ecocide als misdaad wordt erkend, zal elk ander milieudoel hier baat bij hebben, omdat alle gevaarlijke industriële activiteiten die vele ecosystemen beschadigen onder de loep genomen zullen worden.

Veel mensen dragen specifieke goede doelen een warm hart toe. Met een kleine, eenmalige of terugkerende donatie aan Stop Ecocide steun je indirect je eigen favoriete goede doel, omdat de fundamentele juridische verandering die wij nastreven alle goede doelen meer slagkracht zal geven.

 1. Wat bereik ik ermee door Aardebeschermer te worden?
  Zichtbaarheid: De teller van Aardebeschermers onderaan onze website gaat met 1 omhoog zodra jij je aanmeldt! Jouw naam en land verschijnen op onze openbare lijst en een extra groen hart met jouw naam erop wordt op onze wereldkaart van Aardebeschermers getoond. Hoe meer Aardebeschermers zich aanmelden, hoe duidelijker het wordt voor overheden, industrieën en lidstaten van het Internationaal Strafhof dat er steun van burgers is voor ecocidewetgeving.

 2. Fondsenwerving: Je ondersteunt de financiering van juridische expertise, praktische steun en belangenbehartiging van klimaat kwetsbare staten die het voortouw nemen om ecocidewetgeving bij het Internationaal Strafhof voortgang te geven. De hele wereld heeft hier baat bij.

 3. Voor activisten: Je ontvangt een persoonsgebonden uniek Aardebeschermers Trust Document dat verklaart dat jij vanuit je geweten het beschadigen en vernietigen van de Aarde en haar bewoners een misdaad vindt. Als je als Gewetensbezwaarde besluit om deel te nemen aan vreedzame directe acties om de Aarde te beschermen, legt dit document in bijna alle landen gewicht in de schaal bij juridische procedures. Het kan tevens als voornaamste bewijs gebruikt worden om aan te tonen dat je niet handelde om schade te veroorzaken, maar juist om deze te voorkomen!

Waarom moet ik betalen om Aardebeschermer te worden?
Als Aardebeschermer ben je officieel lid en ondersteuner van onze campagne. Jouw financiële steun helpt de campagne actief vooruit. In tegenstelling tot de meeste lidmaatschappen kun je kiezen of je een eenmalige of terugkerende donatie doet. Anoniem doneren is ook mogelijk.

We nodigen je graag uit om in elk geval onze internationale petitie kosteloos te tekenen. Wil je je later alsnog als Aardebeschermer inschrijven, dan kan dat op ieder moment. En je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Heeft Stop Ecocide een liefdadigheidsstatus zodat ik kan genieten van belastingvermindering?

Ja, de Stop Ecocide Foundation is gevestigd in Nederland en heeft een charitatieve (ANBI) status voor wereldwijde donaties. Voor charitatieve donaties in het Verenigd Koninkrijk kun je HIER doneren via de Earth Community Trust.

Waarvoor wordt mijn donatie, wanneer ik mij aanmeld als Aardebeschermer, gebruikt?
Door Aardebeschermer te worden, draag je bij aan alles wat DIRECT te maken heeft met het bevorderen van ecocidewetgeving. Hieronder valt o.a.: juridische expertise, praktische steun en belangenbehartiging van staten die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, werkzaamheden voor de jaarlijkse vergadering van lidstaten van het Internationaal Strafhof (ICC), kosten van diplomatieke werkzaamheden, lobby werkzaamheden, ICC gerelateerde kosten, reiskosten etc. Zie ook Artikel 3 van het Trust Fund document. N.B. Donaties van Aardebeschermers worden specifiek voor bovenstaande aangewend en worden niet gebruikt om de vaste kosten mee te betalen. Deze kosten worden gefinancierd door gescheiden donaties (meer informatie vind je direct hieronder).

Waarvoor wordt mijn donatie aan de campagne gebruikt?
Met deze donatie draag je bij aan alles wat INDIRECT te maken heeft met het bevorderen van ecocidewetgeving. Jaarverslag is beschikbaar op verzoek.

Waarom moet ik me inschrijven / doneren in euro's? Dit komt omdat het Earth Protectors Trust Fund in Nederland is gevestigd, net als de Stop Ecocide Foundation die het beheert.

Moet ik ouder dan 18 jaar zijn om Aardebeschermer te worden?
Nee, je kunt vanaf elke leeftijd mee doen. Dit is een open Trust Fund document dat door iedereen getekend kan worden, dus je kinderen kunnen zich ook opgeven! Ze moeten wel elk een eigen en uniek e-mailadres hebben om Aardebeschermer te worden.

Kan ik een Aardebeschermer worden als mijn land geen lid is van het Internationaal Strafhof? Ja dat kan! Moedig anderen in uw land aan om ook Aardebeschermer te worden en vraag je regering een internationale ecocidewet te steunen door lid te worden van het ICC.

Kan ik het Aardebeschermerschap cadeau geven aan anderen?
Jazeker! We raden je aan ze wel vooraf te informeren omdat je hun naam, woonplaats en e- mailadres moet doorgeven, ook al betaal jij de donatie voor hen. Het Fonds waaraan de donaties ten goede komt, is gebaseerd op een ‘open trust’ document dat wereldwijd goedgekeurd is. De namen van alle donateurs komen op een openbare lijst van Aardebeschermers, dus toestemming voor plaatsing hierop is belangrijk. Het gaat erom dat zoveel mogelijk mensen zichtbaar kleur bekennen! Dit is ook de kracht van het document - aangezien activisten het, als ze dat willen, in een rechtbank kunnen gebruiken als bewijs dat ze Aardebeschermers met gewetensbezwaren zijn die vreedzame actie ondernemen om de Aarde te beschermen. Alle aanmeldingen moeten tevens een eigen en uniek e-mailadres hebben. NB. Leuk om cadeau te geven/vragen voor verjaardag, jubileum of andere speciale gelegenheid!

Hoe kan mijn dorp/stad/instelling/school/bedrijf Aardebeschermer status verkrijgen? Hier kun je meer informatie vinden.

Hoe kan ik mijn overheid vragen deze wet te ondersteunen? We raden je aan een brief te sturen aan de gekozen politieke vertegenwoordigers en om anderen aan te moedigen om onze internationale petitie te tekenen en zich aan te melden als Aardebeschermer. Ook is het belangrijk om over ecocide en ecocidewetgeving te praten met je sociale en professionele netwerk. Het woord ecocide en het concept zijn buitengewoon krachtig en door te helpen om het publieke gesprek rond ecocide te laten groeien, help je actief om regeringen onder druk te zetten om ecocide als misdaad te erkennen.

Wat kan ik nog meer doen?

 • Verspreid het woord. Letterlijk.
  Hoe groter de bewustwording, hoe meer mensen het woord ECOCIDE gaan gebruiken en hoe meer Aardebeschermers zich aanmelden, hoe meer overheden zullen zien dat het tijd is om ecocide als misdaad te erkennen. Dus vertel het iedereen! Praat erover in je netwerk en milieugroepen, maak het jouw missie dat je vrienden, familie en collega's zich aanmelden!

 • Social media Volg ons op social media en like onze pagina’s/accounts (@StopEcocideNL) bij Facebook, Twitter, Linkedin en Instagram. Like, comment & deel onze berichten en voeg de banner toe aan je facebook en/of twitter profielfoto.

 • Promotie materiaal Verspreid onze flyers en stickers zodra covid-gerelateerde beperkingen dit toestaan, bij evenementen, demonstraties, festivals en/of bij jou in de buurt bij bijvoorbeeld biologische winkels, (duurzame) restaurants, yogascholen, bibliotheken, en buurthuizen.. Download materiaal of e-mail naar lydia@stopecocide.nl.

 • Zet je in als een Aardebeschermer met gewetensbezwaren als hier jouw passie ligt.

 • Moedig geïnteresseerde groepen, organisaties, NGO’s en bedrijven aan om onze campagne te steunen. Breng ons op de hoogte van invloedrijke vrienden die zouden kunnen helpen bij de promotie van onze campagne.

 • Moedig organisaties, scholen, universiteiten en gemeenten aan om Aardebeschermer status te verkrijgen via onze zuster organisatie in het VK, Earth Protector Communities.

 • Start een Stop Ecocide werkgroep in jouw regio.
  Mail voor meer info naar info@stopecocide.nl

 • Koop onze T-shirts en draag ze! Te bestellen via lydia@stopecocide.nl

  Word vrijwilliger en organiseer bijvoorbeeld een fondsenwerving-evenement.

 • Wil je meer doen? Word pionier!:lees HIER meer

  We nodigen je uit om een Stop Ecocide pionier te worden door lezingen te geven, evenementen te organiseren, mee te doen of ons te helpen een tak van de campagne in jouw land op te zetten.

  Je kunt hiervoor contact opnemen met Judy, Head of Operations, om dit verder te bespreken en deel te nemen aan een informatieve zoom call om meer te ontdekken. (Engels sprekend). E-mail: judy@stopecocide.earth

Waarom ligt de nadruk bij jullie social media niet op alle ecocidale verschrikkingen die internationaal plaatsvinden? Andere organisaties doen dit al heel erg goed. Wij richten ons op een concrete oplossing om de vernietiging een halt toe te roepen op internationaal niveau.

Wat betekent het symbool in jullie logo?
Ons logo is gebaseerd op het rune teken (Elhaz) dat staat voor ‘bescherming’. Daarnaast symboliseert het ook een persoon, een levensboom, de Aarde en het alom bekende vredesteken. In symbolische taal gesproken betekent het ‘vreedzaam opstaan als beschermer van de Aarde’.

Ik heb gehoord over EDI- Ecological Defense Integrity- wie zijn dat?

Stop Ecocide International Ltd, SEI (voorheen Ecological Defense Integrity Ltd, EDI) is een Britse non-profitorganisatie die in 2017 is opgericht door Polly Higgins (1968-2019) en Jojo Mehta. Voorheen beheerde EDI de Stop Ecocide campagne en het Earth Protectors Trust Fund, maar sinds de oprichting van de Nederlandse stichting Stop Ecocide Foundation in 2019 valt het beheer onder de stichting.

De huidige activiteit van Stop Ecocide International Ltd is om alle Britse diensten zoals vereist door de Stop Ecocide Foundation te leveren zoals coördinatie en strategie van de internationale campagne, communicatie, marketing en organisatie van evenementen. SEI is ook door de Nederlandse stichting geautoriseerd om donaties van in het VK gevestigde (niet-liefdadigheids) instellingen te accepteren.

L'écocide dans le code pénal Belge: About Us
bottom of page